Een autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs: kan dat?

0 Comments
Een autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs

Heeft u (nog) geen rijbewijs, maar wilt u wel graag een auto kopen? In principe is dat mogelijk. U kunt namelijk over een auto beschikken en u kunt u laten rondrijden door een derde persoon mét een rijbewijs. Steeds minder autoverzekeraars accepteren dit echter dus het aanbod wordt wel minder. Een autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs kan dus wel degelijk lastig zijn.

Wie is de hoofdbestuurder?

Wilt u graag een autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs? Dan is het belangrijk om te weten wie de hoofdbestuurder is. Vaak stelt de autoverzekeraar verplicht dat deze persoon staat ingeschreven op hetzelfde woonadres als de aanvrager. Uiteraard moet deze persoon ook beschikken over een geldig rijbewijs. De hoofdbestuurder zal eveneens de autopremie beïnvloeden. Immers zal de autoverzekeraar op basis van deze persoon het risico op schade inschatten.

Wie wordt de verzekeringsnemer?

Een autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs? Het is belangrijk om te weten wie de verzekeringsnemer wordt. De premie wordt dus gebaseerd op de hoofdbestuurder. De verzekeraar wil echter wel graag weten bij wie er aangeklopt moet worden in het geval van schade. Is dat degene zonder rijbewijs of de hoofdbestuurder? Bedenk daarom van tevoren ook goed wie de verzekering daadwerkelijk gaat afsluiten.

Schorsen of tijdelijk overschrijven

Heeft u een auto gekocht en zult u, waarschijnlijk, op korte termijn uw rijbewijs behalen? Dan kunt u twee dingen doen: het kenteken tijdelijk schorsen. U betaalt in dat geval ook geen premie, maar de auto mag ook niet op de openbare weg staan. Deze moet dus op privéterrein staan. Wilt u de auto wel kunnen gebruiken? Dan kunt u zich als bijrijder registreren en de auto op iemand anders zijn naam zetten (tijdelijk overschrijven).

Verlopen rijbewijs?

Een autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs is in sommige gevallen wel mogelijk. Hierbij kunt u denken aan een verlopen rijbewijs. Echter mag u de weg niet op met een verlopen rijbewijs: u verzekeraar vergoedt in dat geval namelijk niets.

Uitzonderingen

Sommige verzekeringnemers kunnen simpelweg geen rijbewijs behalen. Sommige lichamelijk of geestelijk beperkten kunnen bijvoorbeeld geen rijbewijs behalen. In dat geval bent u dus afhankelijk van iemand die ophaalt en/of brengt. Er kan in dat geval dus een hoofdbestuurder en verzekeringsnemer zijn.

Een autoverzekering afsluiten?

Het is en blijft natuurlijk een beetje lastig: een autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs. Echter is het dus wel mogelijk. Als u een autoverzekering vergelijken gaat, is het belangrijk dat u dit vermeldt bij de verzekeraar. Zij kunnen u meer informatie geven op basis van hun eigen voorwaarden. Dat verschilt per autoverzekeraar.

Bekijk ook: Wat zijn de maandelijkse kosten van een auto?