De voordelen van ledverlichting

0 Comments
De voordelen van ledverlichting

Steeds meer mensen hebben ledverlichting in huis. Dat is natuurlijk niet voor niets, want het kent immers meerdere voordelen. Wat zijn de belangrijkste voordelen van ledverlichting? Daarover leest u meer in dit artikel.

Voordeel 1: energiezuiniger dan traditionele lampen

Een groot voordeel van ledverlichting is dat het simpelweg veel zuiniger is ten opzichte van traditionele lampen. Zo zijn gloeilampen bijzonder duur in gebruik. Indien u kiest voor ledlampen kunt u dus flink besparen op uw energierekening. Als u alle lampen vervangt door ledverlichting kunt u tot wel 90 procent besparen op uw elektriciteitsrekening. Wilt u ook nog eens weinig kosten per kWh stroom kwijt zijn? Bekijk dan onze energie aanbiedingen voor een goedkope energieleverancier.

Voordeel 2: ledverlichting wordt niet heet

In tegenstelling tot gloeilampen worden ledlampen niet heet. Als gloei- of halogeenlampen branden kunnen deze warm worden en dat kan zelfs zorgen voor brandgevaar. Er is veel minder tot geen brandgevaar bij ledverlichting.

Voordeel 3: ook verkrijgbaar in warmere kleuren

Ledverlichting is ook verkrijgbaar in warmere kleuren. Zo kunt u niet alleen kiezen voor standaardwit, maar ook voor warm wit of extra warm wit. Raadpleeg de verpakking om na te gaan om welke kleur het precies gaat. Dat geeft een veel gezelligere uitstraling in uw woning.

Voordeel 4: verkrijgbaar in meerdere soorten en maten

Ledlampen zijn ook verkrijgbaar in talloze soorten en maten. Zo is voor elk soort armatuur vaak wel een peer verkrijgbaar. Ook kunnen er verschillende kleuren gemaakt worden en kan de lichtsterkte gemakkelijk worden ingesteld. Daarmee zijn er dus veel uitgebreidere mogelijkheden.

Voordeel 5: ledverlichting bevat geen gevaarlijke stoffen

Ledverlichting bevat geen gevaarlijke stoffen, terwijl dat wel het geval is bij bijvoorbeeld spaarlampen. Spaarlampen moeten dan ook bij het chemisch afval worden gegooid als deze stuk zijn. Dat is niet het geval voor een defecte ledlamp. Deze kunt u gewoon in de prullenbak deponeren.

Voordeel 6: ook geschikt voor buitengebruik

Ledverlichting werkt ook prima buiten, aangezien er ook verschillende waterdichte varianten verkrijgbaar zijn. Zo kunt u bepaalde modellen dus zelfs onderwater gebruiken, zoals bijvoorbeeld in een vijver.

Voordeel 7: werkt direct op volle sterkte

Als u een ledlamp aanzet zal deze direct op volle sterkte werken. U hoeft dus niet eerst te wachten totdat het lampje helemaal aan is.

Voordeel 8: ledverlichting gaat bijzonder lang mee

Tot slot gaat ledverlichting ook nog eens bijzonder veel mee. Ledlampen zijn veel duurder dan andere lampen, maar gaan ook veel langer mee. Een gloeilamp gaat bijvoorbeeld maar 1.000 uur mee, een halogeenlamp gaat 3.000 uur mee en een spaarlamp gaat tussen 5.000 en 10.000 uur mee. Ledlampen gaan circa 20.000 uur mee (of zelfs langer). Daarmee hoeft u dus niet zomaar een nieuwe lamp te kopen.

Lees ook: besparen met verlichting

Zijn er ook nadelen van ledverlichting?

Een nadeel is natuurlijk dat ledverlichting vrij duur in aanschaf is. Echter kunt u dat nadeel ook weer wegstrepen tegenover de belangrijke voordelen: de verlichting gaat lang mee en verbruikt bijna geen stroom. Dat maakt het op termijn dus een goedkopere keuze. Een ander nadeel is dat u ledverlichting alleen kunt dimmen met behulp van een dimmer. De stroom van standaard dimmers is te onregelmatig voor deze gevoelige lampen.

Terugverdientijd van ledverlichting

De meeste ledlampen verdienen zich binnen 2.000 uur terug (dat de lampen branden). Dat kan dus een beetje verschillen per kamer, aangezien het licht niet overal even lang aanstaat.

Welke mogelijkheden zijn er?

Ledverlichting kent eindeloze mogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld ook kiezen voor sfeerverlichting, kunt u een donker trapgat verlichten of kunt u het gebruiken als verlichting voor tuin en terras. U kunt zelfs waterdichte modellen onderwater installeren. Daarmee zijn de mogelijkheden eindeloos.

Is er ook slimme ledverlichting beschikbaar?

Als u wilt kunt u ook kiezen voor slimme ledverlichting. Zo zijn er ook verscheidene energieleveranciers die leuke deals bieden met slimme verlichting. Zo kunt u bijvoorbeeld gratis Philips Hue verlichting krijgen bij een energiecontract. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? U kunt hier energie vergelijken voor de beste deal. Onder andere Eneco en Essent bieden deze deals aan. Uiteraard kunt u via de energievergelijker ook simpelweg kiezen voor een cashback-deal. In ons overzicht vindt u het allemaal.