De meterstanden aflezen: zo werkt het

0 Comments
meterstanden aflezen

De meterstanden aflezen: het is niet de meest gemakkelijke taak. Er bestaan verschillende type meters en er staan allerlei cijfers op het apparaatje. Hoe kunt u de meterstanden aflezen? U leest het in dit artikel.

Wanneer moet ik mijn meterstanden aflezen?

In sommige gevallen zult u uw meterstanden moeten doorgeven aan uw energieleverancier.  Beschikt u nog niet over een slimme meter? Dan zal de energieleverancier daar jaarlijks om vragen. Ook in het geval van een verhuizing kan een energieleverancier hierom vragen. Hoe leest u de meterstand goed af? U leest het in dit artikel.

Elektriciteitsmeter

Er zijn verschillende type elektriciteitsmeters. Er is een variant met een dubbel telwerk en een meter met een enkel telwerk. Tot slot is er sinds 2014 een slimme meter, maar daarover later meer.

Meter met een enkel telwerk

Beschikt uw meter over slechts een telwerk? Dan betaalt u in dat geval het enkeltarief. Dat wil zeggen dat de prijs per kWh op ieder moment van de dag hetzelfde is. Het enkele telwerk is ontzettend gemakkelijk af te lezen. De getallen die achter ‘kWh’ staan dient u door te geven aan uw energieleverancier. De laatste cijfers (achter de komma) hoeft u niet door te geven. Het wordt namelijk afgerond.

Meter met een dubbel telwerk

Er zijn ook meters met een dubbel telwerk. In dat geval betaalt u twee verschillende tarieven. Gedurende de daluren betaalt u een voordeliger tarief. De daluren gelden op doordeweekse dagen vanaf 21.00 of 23.00 uur (verschilt per regio) tot de volgende ochtend 07.00 uur. Ook in de weekenden kunt u genieten van het daltarief. Gedurende de ‘normale uren’ betaalt u een iets hoger enkeltarief. Een dubbel telwerk betekent natuurlijk ook dat u uw meterstanden op een andere manier moet aflezen. Op de meter staan doorgaans naast of onder elkaar. De benaming per meter kan flink verschillen. Vaak is het: I/II, 1/2, T1/T2 of simpelweg dag/nacht. Geef in eerste instantie altijd de bovenste of linker stand door en vervolgens de andere stand.

Slimme meter

Er zijn ook zogeheten slimme meters. Deze slimme modellen kunnen op afstand uitgelezen worden door de netbeheerder. Dan hoeft u helemaal geen meterstanden meer af te lezen. Immers wordt dat voor u gedaan. Wilt u niet dat uw netbeheerder of energieleverancier deze meterstanden kan aflezen? Dan kunt u dat ook uitschakelen. In dat geval dient u de meterstanden zelf door te geven. Dat via een app, via het internet óf het kan op de ouderwetse manier.

Warmtemeter

Vaak is er ook nog een warmtemeter aanwezig. Op dit model kunt u twee verschillende standen aflezen. Vaak willen energieleveranciers beide standen graag van u ontvangen. De stand geeft aan hoeveel warmte u hebt verbruikt. Vaak staat er ‘GJ-stand’. Geef de cijfers voor de komma door aan uw energieleverancier.

Gasmeter

Tot slot is er ook nog een gasmeter aanwezig. Dit is de gemakkelijkste van allemaal. U kunt de meterstanden aflezen op een eenvoudige manier. Er is namelijk maar een stand. Het getal wordt uitgedrukt in m3.

Energie besparen?

Wilt u graag energie besparen? Dan kunt u ontzettend gemakkelijk energie vergelijken via ons handige overzicht. Als u jaarlijks overstapt van energieleverancier, kunt u ook jaarlijks profiteren van een flinke welkomstkorting. Met behulp van onze energie aanbiedingen vindt u altijd een scherpe deal. Overstappen is gelukkig ook erg eenvoudig. U voert simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in en de goedkoopste energiemaatschappij staat altijd bovenaan. Vervolgens hoeft u alleen nog maar op de oranje knop te drukken en kunt u uw gegevens invoeren. De rest gaat vanzelf! Met een overstap bespaart u gemiddeld 400 euro. Dat is snel verdiend.