Dashcam in de auto? Handig voor u en uw verzekeraar!

Autoverzekering

Reacties uitgeschakeld voor Dashcam in de auto? Handig voor u en uw verzekeraar!

dashcam auto verzekeraar

Heeft u al een dashcam in de auto? Het kan best een handig apparaatje zijn. Dit speciale apparaatje kunt u in de auto plaatsen op het dashboard of op de voorruit. De camera filmt vervolgens alles: ook eventuele ongelukken worden gefilmd. Dat kan handig zijn voor uw autoverzekeraar. In dit artikel leest u daar meer over.

Dashcam verplicht in Rusland

In Rusland is men er inmiddels al aan gewend: het is namelijk verplicht. Zonder dashcam mag u de auto niet instappen. Verzekeraars zullen geen geld uitkeren indien u geen bewijs heeft. Daarmee wordt verzekeringsfraude zoveel mogelijk voorkomen. In Rusland heeft men ook nog weleens te maken met corrupte agenten en zodoende is een dashcam ook wel erg handig.

In Rusland mag het dan verplicht zijn: in Nederland is dat niet het geval. Sterker nog: in bepaalde Europese landen is zo’n cameraatje zelfs verboden. Dat is onder andere het geval in Oostenrijk, Duitsland, Luxemburg en Portugal. Boetes kunnen al gauw oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Steeds meer dashcams in Nederland

In Nederland schaffen steeds meer mensen een dashcam aan. Eerder was het alleen populair onder gadgetfreaks, maar tegenwoordig zien steeds meer mensen hier een handigheidje in. Circa 250.000 tot 500.000 mensen beschikken momenteel over zo’n cameraatje. Naar verluidt zullen ook steeds meer mensen eentje aanschaffen, omdat dit ook handig kan zijn voor de autoverzekering.

Er zijn echter wel een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden. Zo mag het uw zicht niet belemmeren en mag u de beelden niet zomaar openbaar maken. U dient namelijk eerst de kentekenplaten en gezichten onherkenbaar te maken.

Beelden

In de praktijk wordt er momenteel nog maar weinig gebruikgemaakt van de beelden. Dit wordt slechts in enkele gevallen gebruikt. Mogelijk zijn de beelden niet doorslaggevend. Bovendien is de snelheid niet altijd te meten met een dashcam. Er is niet altijd direct te zien wat er voorafgaand aan het ongeluk plaatsvond. Om die redenen wordt het vaak gezien als aanvullend bewijs en niet als direct bewijs.

Dashcam en verzekeraars

Verscheidene verzekeraars zijn erg positief over het cameraatje. Zo nemen onder andere Centraal Beheer Achmea, InShared, Bovemij en en Lancyr deze beelden mee in de bewijslast. Ook HEMA geeft aan voorstander te zijn van dashcams. Klaverblad en asr verzekeringen geven aan minder enthousiast te zijn.

Vooralsnog niet verplicht

In Nederland is een dashcam vooralsnog niet verplicht, maar ook zeker niet verboden. Het is dus leuk om te hebben en de meeste verzekeraars vinden de beelden wel degelijk interessant. U kunt al een dashcam kopen voor enkele tientjes.

Kiest u liever voor een partij die voorstander is van dashcams? Dan kunt u hier autoverzekeringen vergelijken en overstappen. Zoals gezegd zijn Centraal Beheer Achmea, InShared, Bovemij en en Lancyr voorstanders!