Cat S61 review

0 Comments
Cat S61 review

De Cat S61 is een fraaie smartphone die multifunctioneel inzetbaar is. Er zit wel een flink prijskaartje aan het toestel, maar de prestaties mogen er ook zeker zijn. In deze review bespreken we onder andere de hardware, de software, het design inclusief de behuizing en de camera’s van het toestel.

Beeldscherm

De Cat S61 is voorzien van een 5,2-inch beeldscherm met een Full HD-resolutie. Alhoewel het scherm niet erg groot is, is de behuizing eromheen wel aardig flink. Het toestel is daarentegen wel weer erg stevig. Als u de smartphone laat vallen, zal deze niet zomaar kapotgaan. Dat is zeker een voordeel voor iedereen die soms een beetje onhandig kan zijn met zijn smartphone.

Het beeldscherm is ook voorzien van een Gorilla Class 5-laag. Daar zit weer een screenprotector bovenop. Deze krijgt u er overigens ook niet al te gemakkelijk vanaf. Dat maakt het wel echt een stevig toestel. Ondanks alle beschermlagen kunt u de smartphone ook gewoon gebruiken met natte vingers en met handschoenen aan. Dat maakt het toestel aardig multifunctioneel én vrijwel onverwoestbaar bij zo nu en dan laten vallen.

Design (en behuizing)

De Cat S61 beschikt over over een flinke behuizing. Dat maakt het toestel ook erg anders dan andere smartphones. Het toestel voelt ook enigszins dik en onhandig aan. Het is net alsof u weer terug gaat in de tijd. Heel modern is het natuurlijk niet. Soms past het ook niet evengoed in uw broekzak. Dat zijn natuurlijk wel nadelen, maar u kunt de smartphone wel laten vallen zonder dat er iets aan de hand is. De rubberen laag aan de achterzijde zorgt er bovendien voor dat u veel grip op uw smartphone heeft. Dat is ook zeker een pluspunt.

De boven- en onderkant worden beschermd door handige klepjes. Aan de bovenkant is er ruimte voor een koptelefoonaansluiting en aan de onderkant is er een USB-c-aansluiting aanwezig. Aan de zijkant kunt u uw simkaart en micro-SD-kaart vervangen.

Hardware

Deze smartphone beschikt over een Snapdragon 630. Wellicht is dat niet de snelste chipset, maar voor gemiddeld gebruik is het meer dan voldoende. Dit wordt weer bijgestaan door 4GB werkgeheugen. Verder geniet u standaard van 64GB opslaggeheugen. Eventueel kan dat worden uitgebreid met een micro-SD-kaart. Als alternatief kunt u er echter ook twee simkaarten in kwijt. Dat maakt het dus ook een dual-sim toestel.

Wat erg bijzonder aan het toestel is, is dat de smartphone voorzien is van een luchtkwaliteitssensor. Deze is gevestigd aan de zijkant van het toestel. Deze geeft automatisch een signaal, zodra de luchtkwaliteit vermindert. Daar kunt u dan rekening mee houden. Er is ook een speciale app geïnstalleerd op de smartphone. Dat is natuurlijk erg leuk om te bekijken als u een op reis bent in een drukke stad.

Infraroodcamera

De Cat S61 beschikt over nog iets bijzonders: deze smartphone is namelijk voorzien van een FLIR-infraroodcamera. Deze heeft een relatief hoge resolutie en met een speciale Fire-mode-meter kunt u temperaturen tot maar liefst 400 graden meten. Deze optie is vooral voor professionals. Zo kunt u bijvoorbeeld controleren of een woning degelijk geïsoleerd is. Maar: u kunt natuurlijk ook controleren of uw biertje koud genoeg is óf u kunt controleren of de barbecue al op temperatuur is. Dat is natuurlijk wel een ontzettend toffe feature.

Software

Het toestel draait standaard op Android 8.0 Oreo. De fabrikant heeft ervoor gekozen om geen overdreven skin te installeren. Daarmee geniet u dus van een relatief kale versie van Android en dat is wat ons betreft zeker een pluspunt. Het is overzichtelijk en er is weinig bloatware aanwezig.

Batterij

Zoals gezegd is de Cat S61 aardig dik. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door de flinke accu in het toestel. De smartphone beschikt namelijk over een 4500 mAh batterij. Echter is dat ook nodig: bepaalde zaken vragen namelijk continu om batterij, waaronder het meten van de luchtkwaliteit. Ook de FLIR-camera is een energieverbruiker. Het toestel gaat, bij normaal gebruik, ongeveer een dag mee.

Camera

Het toestel bestaat niet alleen uit een infraroodcamera. Natuurlijk is er ook een gewone camera aanwezig. U kunt dus ook nog leuke kiekjes maken! Aan de achterkant beschikt het toestel over een 16 megapixelcamera. Daarmee kunt u relatief leuke foto’s maken. Met veel belichting maakt het toestel zelfs erg mooie foto’s. Wel heeft de camera enigszins moeite met donkere omgevingen.

Prijs en conclusie

Het toestel is verkrijgbaar vanaf 900 euro. Dat is zeker een flinke prijs. Wel is het natuurlijk een erg uniek toestel. Er zijn geen andere smartphones voor consumenten op de markt met een infraroodcamera. Als u uw smartphone voor bepaalde werkzaamheden wilt gebruiken, is het natuurlijk een handig toestel. Werkt u op de bouw of bent u installateur? Dan is dit toestel zeker een leuke keuze.

Ook als u een beetje onhandig bent, is de Cat S61 een goede keuze. Immers kan het toestel wel tegen een stootje. Echter kunt u natuurlijk ook een extra dik hoesje kopen voor een andere smartphone: de keuze is aan u.

Voordelen Cat S61

  • Bijzondere warmtegevoelige FLIR-camera;
  • Beschikt over Android 8.0 Oreo;
  • Maakt aardige foto’s bij daglicht;
  • Is voorzien van extreem stevige behuizing.

Nadelen Cat S61

  • Geen voordelige smartphone;
  • Beschikt niet over een vingerafdrukscanner;
  • Voelt dik en lomp aan.

Nieuwe smartphone kopen?

Wilt u graag een nieuwe smartphone kopen? Dan kunt u gemakkelijk mobiele telefoons vergelijken via onze handige telecomvergelijker! Dat werkt erg eenvoudig. U selecteert een aantal toestellen en personaliseert uw abonnementsvoorkeuren. Op basis daarvan staat de goedkoopste provider altijd bovenaan.

PS: wilt u liever een los toestel kopen in combinatie met het goedkoopste sim only abonnement? Dat kan natuurlijk ook!