Bitcoins mining kost ontzettend veel energie

0 Comments
Bitcoins mining kost ontzettend veel energie

Bitcoins zijn continu volop in het nieuws. Veel mensen zien succes in deze online manier van beleggen. De cryptovaluta blijft ongekend populair, maar deze populariteit kent ook een negatief aspect. Bitcoins mining kost ontzettend veel energie. Een Bitcoin-transactie vreet inmiddels net zoveel energie als een huishouden per maand.

Bitcoins mining

Bitcoins mining is een bijzonder proces. Deze worden namelijk gemaakt met behulp van een computer. De computer beschikt over mining-software en daarbinnen kan de waarde van weer verschillen. Computers met hoge grafische kaarten kunnen bijvoorbeeld beter Bitcoins minen. Het is al met al een lastig proces, maar het is duidelijk dat er dus veel computers ingezet geworden. Dit enorme energieverbruik is te wijten aan de computers die continu aanstaan. In China zijn er ook daadwerkelijk gehele fabrieken die vol staan met computers die 24 uur per dag, 7 dagen per week aanstaan.

Bitcoins mining is niet voor iedere computer beschikbaar. Er wordt immers speciale software gebruikt. De miner die er als eerste in slaagt om de berekening op te lossen, krijgt de beloning: de bitcoins. Om de snelste te zijn, is een goede computer noodzakelijk. Deze kwalitatieve computers verbruiken simpelweg veel energie.

Energieverbruik lijkt onhoudbaar

Het energieverbruik lijkt onhoudbaar. Naar schatting verbruikt het gehele netwerk inmiddels meer stroom dan sommige middelgrote landen. Het stroomverbruik van bitcoins mining is bijvoorbeeld hoger dan het gehele stroomverbruik in Ierland. De energie wordt bovendien ook niet duurzaam opgewekt. Vaak wordt de energie gehaald uit vervuilde kolen. De computers staan daardoor ook veelal in landen die nog veelal gebruikmaken van goedkope en/of vervuilde grondstoffen.

Gevolgen op het klimaat

Het gehele proces heeft natuurlijk zo haar gevolgen op het klimaat. Het is overduidelijk dat er een probleem is, maar het terugdringen blijkt nog niet zo gemakkelijk. Een milieuheffing is erg lastig om door te voeren door overheden. Overigens is het sowieso lastig om deze digitale munt tegen te houden of te controleren.

Proof-of-Stake

Er zijn wel technische alternatieven voor het terugdringen van het absurde energieverbruik. Zo zou ook Bitcoin kunnen werken met het zogeheten Proof-of-Stak-principe. Dat wil zeggen dat de transacties willekeurig worden verwerkt door een computer. Het wordt simpelweg aan een aanbieder aangeboden en die kan het verwerken. Daarmee voorkomt men dat onnodig veel computers meedoen aan de strijd. Dat lijkt echter nog toekomstmuziek, want er wordt voorlopig nog niets aan gedaan.

Energie vergelijken?

Het klinkt natuurlijk wel een beetje oneerlijk: in Nederland proberen we flink te verduurzamen. Zo kiezen we voor ledverlichting, laten we de lampen niet onnodig aan, doen we de verwarming een standje lager en nemen we massaal zonnepanelen. Aan de andere kant van de wereld gaat men echter erg onzuinig om met de beschikbare energie.

Ondanks het feit dat het oneerlijk is, kunt u natuurlijk vooralsnog wel overstappen van energieleverancier. Immers kunt u daar ook weer geld mee besparen! Door jaarlijks over te stappen van energieleverancier, kunt u ook jaarlijks profiteren van een flinke welkomstkorting. Bovendien kunt u genieten van scherpe energietarieven. U kunt hier energie vergelijken.