Bewuster omgaan met geld: bijhouden is besparen

0 Comments
Bewuster omgaan met geld

Wilt u graag bewuster omgaan met geld? Dan is het belangrijk om uw inkomsten en uitgaven goed bij te houden. Hoeveel geeft u uit aan uw telefoonrekening en hoeveel betaalt u elke maand voor uw energierekening? En zijn alle abonnementen wel écht nodig? In dit artikel leest u hoe u uw inkomsten en uitgaven bijhoudt en hoe u kunt besparen.

Bewuster omgaan met geld: let op de uitgaven

Als u bewuster wilt omgaan met geld is het ontzettend belangrijk om te letten op de uitgaven. Wat heeft u in de afgelopen maand aan kleding gespendeerd en hoeveel heeft u uitgegeven aan boodschappen? De kans is natuurlijk groot dat u niet exact weet hoeveel u heeft uitgegeven. Daarom is het ook belangrijk dat u deze uitgaven bijhoudt: bijhouden is besparen.

Het bijhouden van uw uitgaven is natuurlijk niet erg leuk. Natuurlijk kijken we liever een avondje naar Netflix of gaan we een avondje weg met vrienden. Echter is het belangrijk dat u nagaat hoeveel u wilt besparen. Als u weet welk bedrag u wilt besparen kunt u dat opzijzetten op uw spaarrekening.

Zodra u weet waar uw geld naartoe gaat kunt u starten met budgetteren. Daarmee krijgt u grip op uw geld.

Bewuster omgaan met geld: maak groene, oranje en rode uitgaven

Bewuster omgaan met geld is gemakkelijker dan u denkt. Het is belangrijk dat u voor uzelf een plan uitschrijft. Daarom kunt u uw laptop erbij pakken en internetbankieren openen. De meeste mensen betalen met de pinpas, waardoor u ook gemakkelijker kunt inzien wat u uitgeeft. In een Excel-bestand kunt u uw uitgaven bijhouden:

  • Groen zijn noodzakelijke uitgaven;
  • Oranje is een twijfelgeval;
  • Rood is een onnodige uitgave.

Bepaalde afschrijvingen zullen groene uitgaven zijn. De huur of hypotheek is natuurlijk een groene uitgave. Wellicht wordt uw alles-in-1-pakket ook afgeschreven van uw rekening. Is dat echt een groene uitgave of maakt u bijvoorbeeld nooit meer gebruik van telefonie of televisie? Als u twijfelt is het een oranje uitgave. U kunt er nadien dan over nadenken om dat abonnement eens aan te passen.

Verder kunt u natuurlijk nog de rode uitgaven noteren. Waren de uitgaven bij de kledingwinkels echt nodig? En was het echt nodig om voor meer dan 30 euro uit te geven op het terras? Noteer alle rode uitgaven, zodat u daar de aankomende maand wel flink op kunt besparen.

Besparen op uw vaste lasten

Op uw vaste lasten kunt u vaak nog flink besparen. Mogelijk heeft u verschillende zaken omschreven bij de oranje uitgaven. We bespraken bijvoorbeeld al of u nog wel echt het juiste abonnement heeft voor televisie, internet en telefonie. Steeds minder mensen bellen met de huistelefoon, dus is dat pakket nog wel echt nodig? Eventueel kunt u ook alleen kiezen voor internet: u kunt hier internetabonnementen vergelijken.

Verder kunt u ook kijken naar uw andere abonnementen voor tv. Heeft u zowel een Videoland- als een Netflix-abonnement? Is dat wel echt nodig of kunt u wellicht een van de twee diensten opzeggen?

Indien uw smartphoneabonnement bijna afloopt kunt u de volgende keer ook kiezen voor een prepaidkaartje of voor een sim only abonnement. Op die manier voorkomt u dat u hoge lasten betaalt voor een nieuwe smartphone en kunt u dit maandbedrag ook aanzienlijk verlagen. U behoudt dan uw huidige smartphone en kiest dus eens niet voor het nieuwste model. Dat is bewuster omgaan met geld én u kunt flink besparen.

Besparen op boodschappen

Veel huishoudens geven ook relatief veel geld uit aan boodschappen. Hoe hoger het inkomen, hoe meer geld er wordt uitgeven aan boodschappen. Probeer daarom bepaalde snacks te vermijden en neem alleen de noodzakelijke boodschappen mee.

Hoe kunt u verder nog bewuster omgaan met geld? Simpel: snack ook niet tijdens het werk. Ga niet naar de AH to Go tijdens uw werk, maar neem simpelweg brood mee van huis. Als u iedere keer buiten de deur eet betekent dit dat u onnodig veel uitgeeft aan overige boodschappen. Dat kan aardig oplopen.

Tot slot is het belangrijk dat u voedsel bewaart als er voedsel over is. Heeft u nog wat eten over van het avondeten? Bewaar dit dan in speciale bakjes.

Kies voor de goedkoopste energieleverancier

U kunt ook flink besparen door te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier. Veel huishoudens zitten al jarenlang bij dezelfde energieleverancier en zijn nog nooit overgestapt. Het kan echter lonen om dit te doen. Met een overstap kunt u tot wel 500 euro op jaarbasis besparen. Dat is een besparing van ruim 40 euro per maand en dat schiet natuurlijk al erg op. Bekijk hier onze energie acties of start hier direct met energie vergelijken. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik staat de goedkoopste leverancier altijd bovenaan.

Overstappen is erg eenvoudig: u klikt simpelweg op ‘aanvragen’ in de energievergelijker en u kunt binnen enkele minuten uw nieuwe contract aanvragen. De overstap wordt altijd voor u geregeld middels de gratis overstapservice. Dat houdt in dat uw nieuwe leverancier uw huidige contract opzegt. U komt nooit zonder stroom en gas te zitten én u betaalt geen dubbele kosten. Zo kunt u flink besparen zonder daar al te veel moeite voor te doen. Dat is nog eens bewuster omgaan met geld!

Een maand besparen is al sparen

Bewuster omgaan met geld is gemakkelijker dan u denkt: zolang u het maar bijhoudt. Als u de rode uitgaven vermijdt en de oranje uitgaven aanpakt kunt u al flink besparen. Sommige huishoudens kunnen wel 500 euro per maand besparen door simpelweg niet langer onnodige uitgaven te doen. Wellicht wordt u daar ook weer een beetje verdrietig van: u had dat bedrag al jarenlang kunnen sparen. Geen nood, want u kunt beter nu beginnen dan nooit beginnen!

Soms heeft u toch nieuwe producten en diensten in huis nodig. In dat geval kunt u natuurlijk profiteren van onze scherpe aanbiedingen. Op onze website kunt u profiteren van exclusieve deals van vrijwel alle producten en diensten. Ook daarmee kunt u flink besparen op uw volgende aankoop!