Besparen op water (12 handige tips)

Besparen

Reacties uitgeschakeld voor Besparen op water (12 handige tips)

Besparen op water

Iedere dag verbruiken we ontzettend veel water. Echter is het ook goed mogelijk om hier flink op te besparen. Wilt u graag besparen op water? Lees dan onze handige tips.

Hoeveel kan ik besparen?

Water is op zich niet duur. Echter kost warm water wel veel energie. Om die reden is het dus ook erg belangrijk om hierop te besparen. Gelukkig is dat goed mogelijk. Bovendien is dat ook nog eens goed voor het milieu. Wilt u graag besparen op water? Lees dan onze handige tips!

Besparen op water: handige tips

Besparen op water is gemakkelijker dan u denkt. Met behulp van de onderstaande tips kunt u niet alleen besparen op water, maar ook op energie. Immers is er energie nodig voor warm water.

1. Gebruik niet onnodig warm water

Voor sommige ‘taken’ heeft u helemaal geen warm water nodig. Gebruik daarom alleen warm water als het echt nodig is, bijvoorbeeld wanneer u hardnekkige etensresten van borden wilt verwijderen.

2. Vaatwasser

Een vaatwasser is natuurlijk ontzettend handig. Echter verbruikt dit apparaat ook de nodige energie. Het is raadzaam om zoveel mogelijk met de hand af te wassen. Grote pannen kunt u bijvoorbeeld eenvoudig met de hand afwassen. Dat scheelt veel ruimte in de vaatwasser.

3. Douchen

Douche bij voorkeur iets korter. Gemiddeld doucht een Nederlander negen minuten, maar wat nou als u vijf minuten doucht? Dan kunt u ontzettend veel besparen op water. Zet bij voorkeur een timer op uw smartphone, zodat u precies weet wanneer u er weer onderweg moet.

4. Shampoo? Douche uit!

Stopt u shampoo in uw haar? Zet de douche dan even kort uit. U kunt uzelf dan lekker insoppen en vervolgens kan de douche weer aan.

5. Waterbesparende douchekop

Het is ook raadzaam om te kiezen voor een waterbesparende douchekop. Daarmee kunt u namelijk ontzettend veel besparen op water. Dit model is namelijk zo’n 30 procent zuiniger dan een normaal model. Vermijd het gebruik van een stortdouche, want deze verbruiken namelijk ontzettend veel water.

6. Thermostatische mengkraan

Met behulp van een thermostatische mengkraan wordt het water sneller warm. U kunt dan dus ook sneller onder de douche stappen. Er gaan dan minder onnodig water verloren.

7. Repareer lekkende kranen

Heeft u een lekkende kraan in huis? Dan is het belangrijk dat u deze zo spoedig mogelijk repareert of laat repareren. Een lekkende kraan verbruikt immers onnodig veel water.

8. Vermijd het bad

Wilt u graag in bad gaan? Dan is het toch beter om te kiezen voor de douche. Een douche verbruikt namelijk veel minder water. Immers moet u het bad volledig laten vollopen, voordat u erin kunt stappen.

Wilt u toch graag in het bad? Dan is het raadzaam dat u uw bad laat isoleren aan de buitenkant. Dat zal er namelijk voor zorgen dat uw bad langer warmer blijft.

9. Wasmachine

Beschikt u nog over een oude wasmachine? Of is uw huidige wasmachine defect? Dan is het raadzaam om deze te vervangen voor een energiezuinig model. Kies bij voorkeur altijd voor een A+++ model. Deze modellen zijn ontzettend zuinig en beschikken over eco-programma’s. Met behulp van deze eco-programma’s kunt u de was op lage temperaturen wassen. Dat scheelt ontzettend veel energie. Het water hoeft immers niet zodanig opgewarmd te worden. Verder is het raadzaam om alleen wasjes te draaien, indien uw wasmachine volledig vol zit.

10. Strategische plek voor de boiler, geiser of ketel

Het is belangrijk dat u uw boiler, geiser of ketel op een strategische plek neerhangt. Plaats deze bij voorkeur op de plek waar u het meeste warme water nodig hebt.

11. Zonneboiler

Heeft u ooit een zonneboiler overwogen? Met behulp van een zonneboiler kunt u namelijk ontzettend veel besparen op uw gasverbruik. Ook kunt u subsidie krijgen voor een zonneboiler. De zonneboiler kan u gedurende de zomermaanden voorzien in vrijwel al uw warme water. Gedurende de winter zal dat helaas niet lukken. Het is echter een zeer goede investering.

12. Vervang uw toilet

Beschikt u nog over een oud toilet? Dan kan het ook raadzaam zijn om deze te laten vervangen. Nieuwere toiletten beschikken namelijk over een kleiner waterreservoir, waardoor u weer kunt besparen op water.

Een lagere energierekening?

U kunt in Nederland niet overstappen van waterleverancier. Echter kunt u wel ieder jaar overstappen van energieleverancier. Start daarom direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen. U kunt ontzettend gemakkelijk verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. Voer bij voorkeur uw postcode + huisnummer en verbruik in. Op basis daarvan kan de energievergelijker ontzettend gemakkelijk berekenen welke aanbieder in uw geval het voordeligste is.

Tip: bekijk ook onze energie aanbiedingen.