Besparen op wassen en drogen

0 Comments
Besparen op wassen en drogen

De wasmachine is een veelgebruikt apparaat in huis. Echter verbruikt een wasmachine ook veel energie en water. Vooral de oudere modellen zijn echte stroomvreters. Wilt u graag besparen op wassen en drogen? Lees dan dit artikel!

Controleer uw wasmachine

Beschikt u momenteel over een erg oud model? En wast u vrij vaak? Dan kunt u overwegen om een nieuwe wasmachine te kopen. De nieuwste modellen verbruiken namelijk aanzienlijk minder energie. Op den duur haalt u uw investering er daarom weer gemakkelijk uit.

Indien u besluit om een nieuwe wasmachine te kopen, kunt u kiezen voor een A+++ model. Deze wasmachines zijn extreem zuinig en zijn uitgerust met een zogeheten eco-stand. Alhoewel A+ misschien al zuinig genoeg klinkt, is dit tegenwoordig de ondergrens bij wasmachines.

Houd er rekening mee dat het energielabel gebaseerd is op de eco-stand. Als u wast op het ‘normale programma’, dient u rekening te houden met een hoger energieverbruik.

Eco-stand

De eco-stand is een milieuvriendelijk programma. Het wasprogramma duurt langer, maar het is ook veel zuiniger dan het normale programma. De eco-stand wast namelijk op lagere temperaturen, waardoor de wasmachine minder energie en water verbruikt. Het resultaat? De was is net zo schoon als wanneer het gewassen wordt op het normale programma. Echter bespaart u nu flink op energie én water.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

eco-stand

Wassen op lagere temperaturen

Beschikt uw wasmachine niet over een eco-stand? Dan kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om te wassen op een lagere temperatuur. Is uw kleding niet al te vies geworden? Dan kunt u ook kiezen voor een minder hoge temperatuur. 30 graden Celsius is vaak al voldoende voor kleding. Ook de handdoeken kunt u zo nu en dan weleens op 40 graden Celsius wassen. Wel is het belangrijk om vooralsnog regelmatig op 60 graden Celsius te wassen. Daarmee weet u zeker dat u alle bacteriën doodt. Zorg er daarom altijd voor dat u uw beddengoed wast op een hoge temperatuur.

Programmakeuze

In de regel is katoenwas het meest zuinige wasprogramma. Het programma gaat namelijk zuiniger om met water en elektriciteit. Programma’s die langer duren, zijn over het algemeen ook zuiniger. Korte programma’s wassen namelijk op een hogere temperatuur, waardoor er ook een hoger stroomverbruik is.

Was alleen als de trommel vol zit

Heeft u een bepaald kledingstuk dat u morgen graag weer wilt dragen, maar is er niet zoveel vieze was? Dan kunt u natuurlijk ook overwegen om morgen iets anders aan te trekken. Het kost namelijk iedere keer wel energie als u de wasmachine laat draaien. Was daarom bij voorkeur alleen met een volle trommel.

Centrifugeren

Stopt u de was nadien in de wasdroger? Dan is het raadzaam om de was te laten centrifugeren in de wasmachine. Alhoewel centrifugeren wel degelijk energie kost, is het altijd voordeliger dan de wasdroger. Het laten drogen van de was in droger is namelijk nog duurder. Het meest zuinige is natuurlijk als u de was ophangt op een wasrekje.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

Besparen op wassen en drogen 1

Nog meer besparen?

Wilt u nog meer besparen op uw energierekening? Profiteer dan nu van onze energie acties. Deze aanbiedingen worden iedere dag weer ge-update. Staat de gewenste actie er niet bij? Dan kunt u ook energie vergelijken met behulp van ons handige overzicht. Via deze onafhankelijke energievergelijker kunt u gemakkelijk en snel verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken.

Voer bij voorkeur altijd uw postcode + huisnummer en verbruik in. Op basis van die gegevens kunt u gemakkelijk en snel controleren welke aanbieder in uw geval het voordeligste is. Heeft u de geschikte aanbieder gevonden? Dan kunt u overstappen binnen slechts enkele minuten. Alle gegevens die u invoert via de website, worden verstuurd via een beveiligde verbinding. Uw gegevens zijn daarmee altijd veilig bij ons.