Besparen met verlichting

0 Comments
Besparen met verlichting

Er zijn talloze soorten verlichting waar u uit kunt kiezen. Hoe kunt u nou een goede keuze maken? En hoe kunt u besparen met verlichting? Welke lampen zijn erg voordelig in verbruik, waardoor u minder hoeft te betalen voor uw energierekening? In dit artikel leest u daar meer over.

Gloeilampen

Beschikt u thuis nog over gloeilampen? U kunt besparen met verlichting als u deze tijdig vervangt. Deze lampen geven namelijk niet alleen licht, maar worden ook nog eens bijzonder heet. De hitte is energie waar u wel voor betaalt, maar waar u geen profijt van heeft. Tegenwoordig mogen deze lampen daarom ook niet meer verkocht worden in Nederland. Daar zijn deze te inefficiënt voor. Beschikt u thuis nog over deze lampen? Dan is het raadzaam om deze te vervangen door ledlampen.

Het lijkt natuurlijk verspilling: u gooit een goedwerkende lamp weg en vervangt deze. Toch is dat in dit geval wel een goede keuze. U bespaart er namelijk veel energie mee. Gloeilampen kunt u gewoon in de grijze bak gooien en hoeven dus niet gedeponeerd te worden in een glasbak.

Halogeenlampen

Halogeenlampen zijn circa 25 procent zuiniger dan gloeilampen. Toch is het raadzaam om ook deze lampen te vervangen door led-verlichting. Voor sommige toepassingen zijn halogeenlampen echter de enige mogelijkheid en om die reden kunt u daarom ook nog steeds halogeenlampen kopen. Het aanbod wordt echter steeds minder groot. Indien u halogeenlampen vervangt kunt u de oude exemplaren ook gewoon in de zwarte bak gooien. Met uw aankoop kunt u flink besparen met verlichting.

Tl-buizen en spaarlampen

Tl-buizen en spaarlampen zijn ook erg energiezuinig, maar vooralsnog minder zuinig dan ledlampen. Indien deze defect gaan kunt u deze ook vervangen door ledlampen. Het loont echter niet om deze vroegtijdig te vervangen. Werkt uw spaarlamp nog goed? Dan kan deze prima blijven hangen. Kapotte tl-buizen en spaarlampen kunt u echter niet in de reguliere afvalbak gooien. U dient dit in te leveren bij het Klein Chemisch Afval (KCA). Er zit namelijk een klein beetje kwik in de lampen. Deze kunt u inleveren bij uw gemeente of bij de winkel waar u uw led-verlichting aanschaft.

Ledlampen

Hierboven heeft u al een aantal keren over ledlampen gelezen. Daarmee kunt u flink besparen op verlichting. De voordelen van led-verlichting is als volgt:

  • Ledlampen zijn energiezuinig en daarmee kunt u dus veel energie besparen met deze verlichting;
  • De ledlampen worden niet zo heet als gloeilampen en kunnen daardoor ook geen brand veroorzaken. Ook kunt u uw vingers daar niet aan bezeren;
  • Ledlampen zijn ook uitermate geschikt als sfeerverlichting;
  • Naar mate de ledlampen ouder worden gaat de kwaliteit maar beperkt achteruit. Deze lampen gaan dus ook niet zomaar defect.

Goedkoper alternatief?

Is er ook nog een goedkoper alternatief waarmee u kunt besparen met verlichting? Op het moment is dit de beste keuze. De ledlamp mag dan misschien duurder zijn in aanschafprijs, maar een ledlamp gaat ook langer mee. Bovendien verbruikt een ledlamp minder energie en daarmee bent u er op lange termijn goedkoper mee uit.

Besparen met slimme verlichting

U kunt ook besparen met slimme verlichting. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor de verlichting van Philips Hue. Deze verlichting gaat op bepaalde momenten uit als er geen aanwezigheid in een bepaalde kamer is. Ook kunt u de verlichting aan- en uitzetten met behulp van een app.

Nog meer besparen?

Wilt u graag nog meer besparen? Dan kunt u ook kiezen voor een goedkopere energieleverancier. Wilt u graag weten welke energiemaatschappij het beste bij u past? Dan kunt u hier energie vergelijken voor de beste deal. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan. Overstappen van energieleverancier kost nooit meer dan vijf minuten van uw tijd en daar kunt u ontzettend veel geld mee besparen. Via onze website kunt u profiteren van diverse scherpe aanbiedingen. Ook kunt u profiteren van exclusieve energie acties.