Besparen met uw wasmachine

0 Comments
besparen met uw wasmachine

De wasmachine is een fantastisch apparaat. We kunnen ons helemaal geen leven meer voorstellen zonder wasmachine. Toch is dit ook een van de grootste energieverbruikers in iedere woning. Hoe kunt u nu besparen met uw wasmachine? U leest het in dit artikel.

Hoe kan ik besparen met mijn wasmachine?

Zoals gezegd is de wasmachine een van de grootste energieverbruikers in huis. Hoe kunt u nu flink besparen met uw wasmachine? Hieronder volgen diverse handige tips die u direct kunt toepassen.

Wassen op een lage temperatuur

De meeste mensen wassen de reguliere was op 40 graden Celsius. Wist u dat u echter flink kunt besparen met de wasmachine door te wassen op een lagere temperatuur? Zo kunt u bijvoorbeeld een 30 graden Celsius programma kiezen. Het apparaat verbruikt dan aanzienlijk minder energie én dat scheelt weer in de energierekening.

Kies voor de eco-stand

Beschikt het apparaat over een zogeheten eco-stand? Dan is het raadzaam om deze optie altijd te selecteren. De was wordt dan op een lagere temperatuur gewassen, maar doet er wel iets langer over. Alhoewel het iets langer duurt bespaart u wel flink op de energiekosten. Het water hoeft immers niet zo heet te worden. Verouderde wasmachines beschikken helaas niet over deze optie en daarom kunt u ook overwegen om een nieuwe wasmachine te kopen indien uw apparaat niet over deze optie beschikt.

Kies het juiste programma

Als u wilt besparen met uw wasmachine is het natuurlijk belangrijk dat u kiest voor het juiste programma. Het wasprogramma voor katoen is vaak een van de meest energiezuinige opties. Een fijnwasprogramma is vaak minder energiezuinig, maar zal u in bepaalde gevallen wel nodig zijn. Kies daarom altijd voor het juiste programma.

Stop de wastrommel helemaal vol

Gaat u een wasje draaien? Zorg er dan voor dat u de wastrommel helemaal volstopt. Het is natuurlijk zonde om elke dag een wasje te draaien als u ook om de twee of drie dagen kunt wassen met een volle wastrommel. Door alleen te wassen met een volle wastrommel kunt u flink besparen met uw wasmachine.

Centrifugeren

Zorg er ook altijd voor dat u uw wasmachine laat centrifugeren op de hoogst mogelijke stand als u de was laat drogen in een wasdroger. Laat u de was daarentegen juist buiten drogen op de waslijn? Dan bespaart u juist energie door te kiezen voor een lager toerental. Ook middels deze methodes kunt u flink besparen met uw wasmachine.

Ga zuinig om met wasmiddelen

Besparen met uw wasmachine gaat natuurlijk niet alleen om de wasmachine zelf. Het is ook simpelweg belangrijk dat u duurzaam omgaat met de wasmiddelen. Volg de instructies op de verpakking voor de benodigde hoeveelheden. Veel mensen stoppen vrij veel wasmiddel bij de was, maar dat is vaak helemaal niet nodig. U kunt dus mogelijk ook veel langer doen met uw wasmiddelen. Dat bespaart ook nog eens flink in de portemonnee!

Kiezen voor een nieuwe wasmachine?

Heeft u een relatief oude wasmachine en overweegt u om een nieuwe te kopen? Dan is het belangrijk dat u een model koopt die bij u en uw huishouden past. Zorg er daarom altijd voor dat u een model koopt met de juiste capaciteit (trommelinhoud). Een te groot apparaat is niet nodig voor een een- of tweegezinshuishouden. Zorg er bovendien voor dat u kiest voor een model met een goede energielabel. Kies bij voorkeur voor energielabel A+++. Soms zijn deze wasmachines iets duurder, maar deze zijn ook vele malen energiezuiniger. Op lange termijn haalt u die investering er dus ook zeker weer uit.

Zorg ervoor dat u het oude model laat ophalen door de verkoper. U kunt het apparaat ook afleveren bij een inleverpunt van de gemeente. Verkoop het apparaat bij voorkeur niet op Marktplaats, omdat deze verouderde modellen allesbehalve energiezuinig zijn. Dat draagt niet bij aan een beter klimaat.

Besparen op uw energierekening

Wilt u graag nog meer geld besparen? Dan kunt u ook overstappen van energieleverancier. Indien u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd kunt u ontzettend veel geld besparen. U kunt als nieuwe klant namelijk profiteren van scherpe energie acties bij nieuwe leveranciers. Start hier direct met energie vergelijken én profiteer van onze scherpe aanbiedingen.