Bespaartips voor elke woningruimte

0 Comments
bespaartips woningruimte

Wilt u graag energie besparen in uw hele woning? Dan kan dit artikel nog weleens handig zijn voor u. In dit artikel leest u namelijk over bespaartips voor elke woningruimte. Zo kunt u niet alleen energie besparen in uw woon- of slaapkamer, maar ook op de zolder of in de keuken. De bespaartips staan per woningruimte omschreven in het onderstaande overzicht.

Bespaartips voor in de woonkamer

De woonkamer is de centrale plek in uw woning waar u dus ook veel bent. In de avonduren kijkt u hier misschien wel televisie en eventuele kinderen zullen lekker spelen met hun speelgoed. In deze woningruimte kunt u vaak ook nog veel energie besparen. Hieronder volgen een aantal handige tips.

Besparen met radiatorfolie

Met behulp van radiatorfolie kunt u gemakkelijk gas besparen. De kosten zijn bijzonder laag en de besparing is groot. Deze folie zorgt ervoor dat er minder warmte via de muur naar buiten verdwijnt. De folie kan circa 95 procent tegenhouden en de investering in radiatorfolie is bijzonder laag. Uw energiekosten kunnen aardig dalen en de folie blijft erg lang zitten. Een goedkope manier om te besparen dus.

Zet de thermostaat lager

U kunt veel geld besparen door de thermostaat iets kouder in te stellen. Elke graad dat u uw thermostaat hoger zet zorgt voor zeven procent extra gasverbruik. Zet de thermostaat daarom gerust een lager of kiest voor een slimme thermostaat. Met behulp van een slimme thermostaat wordt de temperatuur automatisch voor u geregeld.

Voorkom sluipverbruik

Ontzettend veel elektronische apparaten maken gebruik van elektriciteit zonder dat u het doorheeft. Een gezin verspilt op jaarbasis gemiddeld 100 euro vanwege sluipverbruik. Zorg er daarom voor dat u de stekkers uit de apparaten haalt die u niet gebruikt. Ook kunt u natuurlijk kiezen voor energiezuinige elektronische apparaten.

Led-lampen

Beschikt u thuis nog over ouderwetse gloeilampen? Dan wordt het nodig tijd dat u deze vervangt door led-lampen. Deze gaan langer mee en zijn ook nog eens energiezuinig. Zorg er ook voor dat u de lichten uitdoet in ruimtes waar u zich niet bevindt. Daarmee kunt u ook energie besparen.

Gordijnen op de juiste plek

Heeft u gordijnen voor de verwarming hangen? Dat is helaas niet de juiste plek. De warmte zal namelijk tegengehouden worden. Het is daarmee dus belangrijk om uw woonkamer ook functioneel in te richten.

Bespaartips voor in de keuken

In de keuken zijn wij ook met enige regelmaat te vinden. Hier bereiden we niet alleen ons avondeten, maar ook het ontbijtje of de lunch. Ook staat hier natuurlijk een koelkast, eventueel een vaatwasser en misschien een magnetron. Hieronder volgen de bespaartips voor deze woonruimte.

Elektrische kookplaat

Koken op gas is verleden tijd. U kunt beter kiezen voor een elektrische kookplaat. Deze zijn veel energiezuiniger en bovendien hoeft u geen gas meer te gebruiken. Gas wordt steeds duurder, dus het is raadzaam om het gebruik daarvan te beperken.

Zet de afzuigkap tijdig uit

De afzuigkap is natuurlijk niet te missen in de keuken. Wel is het belangrijk dat u deze tijdig uitzet. Als u erg druk bezig bent kunt u dat nog weleens vergeten. Ook is het raadzaam om een lage stand te gebruiken. Zorg er tot slot voor dat u de filters met enige regelmaat reinigt.

Vaatwasser

Beschikt u over een vaatwasser? Dan is het raadzaam om deze pas aan te zetten zodra deze helemaal vol is. Past er helemaal niets meer in? Dan is dat een goed moment om het apparaat aan te zetten. Zorg ervoor dat u een eco-programma instelt zodat u op die manier ook nog energie bespaart.

Haal de stekkers uit het stopcontact

Zitten er nog stekkers in het stopcontact? Haal deze uit de stopcontacten indien u het apparaat niet gebruikt. Dat kan onder andere voor de waterkoker en het koffiezetapparaat.

Restjes

Heeft u te veel gekookt? Dan is het natuurlijk fijn als u dat kunt bewaren. Zorg ervoor dat u warm voedsel niet direct in de koelkast zet. Uw koelkast zal daardoor namelijk onnodig hard moeten werken om het voedsel af te koelen.

Ontdooi bevroren voedsel in de koelkast

Heeft bevroren voedsel in de vriezer zitten en wilt u dat vanavond gebruiken? Ontdooi dit dan in de koelkast. Er komt dan juist extra koelte in uw koelkast waardoor uw koelkast minder hard hoeft te werken.

Energie besparen in de slaapkamer

We bevinden ons ook bijzonder veel in de slaapkamer. We slapen zo’n zeven tot acht uur per dag en dat doen we uiteraard in deze ruimte. Er zijn hier dus ook nog meer dan voldoende bespaarmogelijkheden. Hieronder volgen de bespaartips voor in de slaapkamer.

Voorkom warmteverlies met dubbelglas

Het is natuurlijk wel zo fijn als u lekker warm is in uw slaapkamer. Als u net onder de douche vandaan komt wilt u natuurlijk niet in een koude kamer terecht komen. U kunt warmteverlies voorkomen door te kiezen voor dubbelglas. Dat houdt de warmte beter binnen ten opzichte van enkelglas.

Warme kruik in bed

Heeft u het snel koud? Dan kunt u ook gewoonweg een warme kruik in bed leggen. Dat zorgt voor veel warmte en u hoeft dan ook niet onnodig te stoken in uw slaapkamer.

Radiator ontluchten

Het is belangrijk dat u radiator met enige regelmaat ontlucht. Dat werkt erg eenvoudig en uw radiator wordt daardoor veel efficiënter. Ook kunt u hier ook radiatorfolie achter plakken, net zoals wij deze tip beschreven voor in de woonkamer.

Koude slaapkamer

Wist u dat beter kunt slapen onder koudere omstandigheden? Zorg er daarom voor dat u de verwarming niet te hoog zet. Daarmee kunt u dus energie besparen en bovendien slaapt u ook nog eens beter.

Ventileren

Ventileren is ook ontzettend belangrijk. Zet hem raam daarom even open voor dat u gaat slapen. Schone lucht wordt ook nog eens gemakkelijker warm en dat werkt dus ook energiebesparend.

Energie besparen op zolder

De zolderruimte is natuurlijk geen plek waar u zich vaak bevindt (als het goed is). Vaak dient deze ruimte als opberghok, maar toch kunt u ook hier veel energie besparen.

Goede dakisolatie

Goede dakisolatie is ontzettend belangrijk. Gedurende de wintermaanden hoeft u dan namelijk minder te stoken en in de zomermaanden heeft u minder verkoeling nodig. Goede dakisolatie mag daarom niet ontbreken.

Zonneboiler

Met behulp van een zonneboiler kunt u niet alleen energie besparen op zolder, maar in de hele woning. Een zonneboiler vangt licht op, waardoor water verwarmd kan worden. Daarmee kunt u tot wel 50 procent besparen op uw gaskosten.

Kies voor led-verlichting

Op zolder heeft men vaak nog oude verlichting. Het is belangrijk dat u dat vervangt voor led-lampen. Deze zijn energiezuiniger en bovendien gaan deze lampen ook nog eens langer mee.

Wassen en drogen

Veel mensen hebben hun wasmachine en droger op zolder staan. Kies bij voorkeur altijd voor een wasmachine met een zuinig energielabel. Eventueel kunt u de was ook ophangen en dus niet in de droger stoppen. Het duurt misschien iets langer, maar u hoeft ook geen energie te verbruiken. Zorg er wel voor dat u goed ventileert om schimmels te voorkomen.

Zet de verwarming uit

Het is natuurlijk niet nodig om de zolderruimte te verwarmen als u zich naar niet bevindt. Zet de verwarming op zolder daarom gewoonweg uit.

Energie besparen in de badkamer

Ook in de badkamer kunt u nog de nodige energie besparen. Hieronder volgen de bespaartips voor in deze ruimte.

Goed ventileren

Goed ventileren is bijzonder belangrijk, vooral nadat u gedoucht heeft. Er is dan immers veel vocht aanwezig in deze ruimte. Schone lucht wordt bovendien sneller warm. Zet daarom een raam open of maak gebruik van het ventilatiesysteem.

Korter douchen

U kunt ook energie besparen door simpelweg korter te douchen. Douche daarom niet langer dan vijf minuten. Zet eventueel een wekker zodat u tijdig onder de douche vandaan stapt.

Waterbesparende douchekop

Met behulp van een waterbesparende douchekop kunt u ontzettend veel energie besparen. Daarmee kunt u al gauw tot 50 procent besparen. Eventueel kunt u dan dus ook weer iets langer douchen. Houdt u de vijf minuutjes aan? Dan bespaart u al helemaal erg veel energie.

Sluipverbruik voorkomen

Zorg ervoor dat u de stekkers van elektronische apparaten uit de stopcontacten haalt als u deze niet gebruikt. Bent u uw scheerapparaat niet aan het opladen? Of gebruikt u uw föhn niet? Haal de stekkers dan uit het stopcontact.

Kraan dicht tijdens het tandenpoetsen

Elke dag poetsen we onze tanden meerdere keren. Bent u uw tanden aan het poetsen? Zorg ervoor dat u de kraan dichtdraait als u uw tanden poetst. Daarmee voorkomt u onnodig waterverbruik.

Hoe kan ik nog meer besparen?

Wilt u graag nog meer besparen? Dan kunt u ook overstappen van energieleverancier voor scherpere energietarieven. U kunt hier energie vergelijken voor de beste deal. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan. Via onze website kunt u profiteren van diverse leuke aanbiedingen en exclusieve energie acties.

Deel onze handige tips

Vindt u onze bespaartips ook handig? Vergeet dit artikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.