Autoverzekering: zo krijg je korting op je rijstijl

0 Comments
rijstijl korting auto

Verscheidene verzekeraars willen korting geven op je rijstijl als je netjes rijdt in je auto. Je kunt dus korting krijgen op een goede rijstijl. Hoe zit dat precies en hoe werkt het? In dit artikel vertellen we je daar graag meer over.

Korting op je rijstijl: hoe werkt het?

Via sommige autoverzekeraars kun je een korting krijgen op je rijstijl. Dit noemt men ook wel rijstijlpolissen of rijgedragpolissen. Als je dus niet met piepende banden door de bocht rijdt en je netjes aan de snelheid houdt wil je verzekeraar je een korting geven op je verzekering. Op die manier kan je dus geld besparen op je autoverzekering, zolang je maar normaal rijdt.

Het gaat natuurlijk uiteindelijk om de premie die je betaalt en niet om de korting die je krijgt. Ook de voorwaarden zijn natuurlijk belangrijk, want hoe weet je autoverzekeraar nu of jij netjes rijdt? Deze data wordt verzameld aan de hand van een app op je smartphone. Je moet dus ook echt nagaan of je dit wel wilt.

Welke verzekeraars bieden dit aan?

Bij welke verzekeraars kun je korting krijgen op je rijstijl? Momenteel zijn er zes verschillende verzekeraars die deze mogelijkheid aanbieden: ANWB (Veilig Rijden), Fairzekering (Autofairzekering), FBTO Rijstijlverzekering, PolisVoorMij, Voogd & Voogd (AutoPrismaPolis) en Voorop. Mogelijk komen er straks ook nog andere verzekeraars bij. Indien dat het geval is zullen wij deze lijst updaten.

Prijs rijstijlpolis

Als je redelijk normaal rijdt krijg je maar een beetje korting op je verzekering. Dat bleek uit onderzoek van de Consumentenbond. Vaak kun je dan maar beter een normale autoverzekering afsluiten, omdat een normale verzekering vaak voordeliger is dan wanneer je de tien procent korting krijgt. Immers gaat het ook niet om de korting die je krijgt, maar om het premiebedrag dat je betaalt. Bij verscheidene autoverzekeraars ben je zelfs duurder uit en kan men ook nog eens alle data inzien van jou. Niet echt een aanrader dus.

Leeftijd

Autobestuurders tot 24 jaar betalen meer premie voor hun autoverzekering. Zij hebben immers minder schadevrije jaren en minder rijervaring dan de meeste mensen boven die leeftijdsgrens. Voor deze groep kan het daardoor wel interessant zijn. Hebben zij een goede rijstijl? Dan zouden zij natuurlijk wel korting op hun rijstijl kunnen krijgen. Voor ouderen gelden er ook weer verschillende regels. Dat verschilt per autoverzekeraar.

Privacy en je rijstijl

Maar hoe zit het nu eigenlijk met jouw privacy en jouw rijstijl? Is je privacy wel echt gewaarborgd? De autoverzekeraars geven aan dat zij niet meer data verzamelen dan nodig, maar is dat ook wel echt het geval? Als verzekerde is het in ieder geval belangrijk dat je inzicht hebt op die data. Ook moet de data verwijderd kunnen worden zonder opgaaf van reden en mag de data niet worden verkocht aan derden. Zorg ervoor dat beide partijen daarvoor tekenen als je kiest voor dit type autoverzekering.

Rijstijl apps

Er zijn verscheidende apps ontwikkeld die meten hoe je rijstijl is. Op basis van gps en G-krachten wordt gemeten hoe hard je rijdt en waar je rijdt. Er kan dus ook bekeken worden of je hard optrekt met je auto. Zo’n app vraagt wel veel van je smartphone en daarom is het raadzaam om je smartphone op te laden tijdens je autorit.

Stekker in de auto

Wil je liever niet je smartphone gebruiken om je rijstijl in de auto te meten? Dan zijn er ook verzekeraars die werken met een stekker. Deze kun je simpelweg in je auto plaatsen en daarmee wordt je rijstijl gemeten. Soms gebeurt dit ook in combinatie met een app. Te hard remmen of een afwijkmanoeuvre worden echter wel gezien als gevaarlijk rijgedrag. Dat kan dus zeker worden gezien als een nadeel, omdat je daarmee juist je hachje kunt redden. Het is natuurlijk wel gek als je plotseling moet remmen voor een kind of een dier en dat je hier dan vervolgens voor gestraft wordt.

Rijstijl en onveilig gedrag op de weg

Ziet je autoverzekeraar dat je onveilig rijdt op basis van jouw gemeten rijstijl? Dan kan je autoverzekeraar je polis stopzetten. Dat kan dus ook wanneer er helemaal geen schade veroorzaakt is. Bij sommige autoverzekeraars mag je zelfs niet te hard rijden, want ook dan kan je autoverzekering worden stopgezet. Vervolgens kun je dan ook bijna nergens anders meer terecht. Zo’n polis op basis van je rijstijl heeft dus ook zeker een aantal nadelen ten opzichte van een normale verzekering. Maak daarom een goede keuze. Wat ons betreft kun je voorlopig nog maar beter kiezen voor een normale autoverzekering.

Autoverzekeringen vergelijken?

Wil je graag autoverzekeringen vergelijken? Dan kun je gebruikmaken van ons vergelijkingssysteem. In het vergelijkingssysteem kun je alleen de reguliere autoverzekeringen vergelijken. Je kunt dus geen verzekeringen vergelijken op basis van je rijstijl.