Autoschade: via de verzekering of zelf betalen?

Autoverzekering

Reacties uitgeschakeld voor Autoschade: via de verzekering of zelf betalen?

autoschade

Heeft u autoschade veroorzaakt bij een andere auto? Dan kunt u dit via de verzekering regelen, maar eventueel kunt u de schade ook zelf betalen. Laatstgenoemde loont vooral bij kleinere schades. Na een schadeclaim zakt u namelijk direct in een aantal treden met uw autoverzekering, wat inhoudt dat de premie aanzienlijk zal stijgen.

Maak een goede afweging

Als u de autoschade claimt is het van belang dat u een goede afweging maakt. Indien u uw een autoschade claimt maakt het voor de verzekeraar niet uit of dit 500 of 5.000 euro is. De premie zal even hard stijgen. Het gaat er namelijk om dat er schade is gereden: het bedrag maakt hierbij niet uit. Daarom kunt u ervoor kiezen om de veroorzaakte schade voor eigen rekening te nemen. Dat is niet altijd gunstig, maar in sommige gevallen ook wel.

Autoschade wel of niet claimen

Hoe verder de schade onder het premienadeel ligt, hoe interessanter het ook is om het schadebedrag zelf te voldoen. Echter zijn er ook nog verschillende andere zaken waar u aan kunt denken. Hieronder treft u een overzicht:

  • Het kan lastig zijn om het schadebedrag te betalen indien u het bedrag niet op de spaarrekening heeft;
  • Mogelijk verliest u vooralsnog bonusbescherming of no-claimbescherming. Dat kost geen premie, maar allicht wel schadevrije jaren;
  • U realiseert het voordeel alleen wanneer u de aankomende jaren ook schadevrij blijft jaren;
  • De basispremie kan in de aankomende jaren lager liggen, omdat u wellicht terugschakelt van een allriskverzekering naar bijvoorbeeld beperkt casco;
  • Ga altijd bij uw verzekeraar na wat nodig is. In sommige gevallen handelen verzekeraars de schade eerst af en kunt u het bedrag nadien terugbetalen.

Autoschade claimen en nadien zelf betalen

Sommige verzekeraars geven u ook de mogelijkheid om de schadeclaim nadien zelf te betalen. Valt het nieuwe premiebedrag erg tegen en kunt u het bedrag daardoor beter zelf betalen? Dan behoort dat vaak tot de mogelijkheden.

Afhandeling autoschade na een overstap

Overweegt u een overstap te maken naar een autoverzekeraar? U kunt hier autoverzekeringen vergelijken voor de beste deal. Indien u overstapt zal uw oude verzekeraar de schade nog voor u afhandelen.

Zelf betalen? Vergelijk schadeherstelbedrijven

Wilt u de autoschade graag zelf betalen? Dan kan het ook lonen om te vergelijken op schadeherstelbedrijven. De meeste verzekeraars geven korting als u uw auto bij een bepaalde aanbieder laat repareren. Wellicht kent u zelf ook iemand uit uw netwerk die het voor een goede prijs kan laten repareren.