Auto total loss en de mogelijkheden via uw autoverzekering

0 Comments
Auto total loss en de mogelijkheden via uw autoverzekering

Het kan voorkomen dat uw auto total loss raakt tijdens een heftig ongeluk. Dat is natuurlijk bijzonder vervelend. Wanneer is uw auto total loss voor de verzekeraar en wat zijn vervolgens de mogelijkheden? U leest het in dit artikel.

Wat is total loss?

Total loss houdt in als de auto een grote en eveneens dure schade heeft opgelopen. Autoverzekeraars kunnen uw autoin dat geval kwalificeren op twee manieren: technisch total loss of economisch total loss. Hieronder beschrijven we de beide varianten.

Technisch total loss

Is de auto dusdanig beschadigd, waardoor deze niet meer te repareren is? Dan is de auto technisch total loss. Dat kan bijvoorbeeld zijn in het geval van ernstige brand- of waterschade. Ook wanneer de auto totaal vervormd is, heeft het geen nut meer om de auto te repareren.

Economisch total loss

Een auto kan boven ook economisch total loss zijn. Dat wil zeggen dat de reparatiekosten veel hoger liggen dan de dagwaarde van de auto. Heeft uw auto een dagwaarde van 2.000 euro, maar zijn de reparatiekosten 2.500 euro? Dan wordt de auto economisch total loss verklaard. U krijgt dan een bedrag uitgekeerd in plaats van een reparatie. Daarmee kunt u een nieuwe auto kopen.

De waarde van uw auto

De waarde van uw auto is afhankelijk van de verschillende factoren. Zo wordt onder andere het bouwjaar meegerekend, maar ook de nieuwwaarde en aanschafwaarde wordt natuurlijk meegenomen in de berekening. In het geval van oudere auto’s gaat de verzekeraar uit van de zogeheten dagwaarde. Dat is het bedrag waarvoor u de auto zou kunnen verkopen.

Vergoeding auto total loss

Is uw auto total loss verklaard? Dan betekent dit dat de auto vaak nog wel waarde heeft. Het wrak kan namelijk verkocht worden door een opkoper. Deze kan er nog onderdelen uit halen. De autoverzekeraar keert in dat geval de dagwaarde uit min de wrakwaarde. Met dit budget kunt u dan een nieuwe auto kopen.

Niet eens met dagwaarde?

Bent u het niet eens met de dagwaarde van de auto? Dan kan er een derde partij worden ingeschakeld. Dit noemt men een contra-expert. Op die manier kunt u mogelijk toch extra geld uitgekeerd krijgen. Wilt u geen expert inschakelen? Dan kunt u ook kijken naar de autokoerslijsten en uw verzekeraar hierop wijzen. Daarmee kunt u een onderhandeling starten.

Toch laten repareren?

Is uw auto total loss verklaard, maar wilt u toch iets laten repareren? Dan kunt u ervoor kiezen om de auto te houden. In dat geval keert de autoverzekeraar alleen de dagwaarde uit min de wrakwaarde. Soms kan dat voordelig uitpakken, bijvoorbeeld wanneer u de auto elders (voordeliger) laat repareren.

Autoverzekering afsluiten?

Wilt u graag een autoverzekering afsluiten? Dan kunt u autoverzekeringen vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. De verzekeraar met de beste score staat bovenaan. Vergelijken is uiteraard gratis.