Auto gestolen: wat moet ik nu doen?

0 Comments
auto gestolen

Gelukkig zijn het aantal autodiefstallen in de afgelopen jaar sterk verminderd. In 2010 werden er nog zo’n 14.450 auto’s gestolen, terwijl dat er in 2017 nog ‘maar’ 8.670 werden gestolen. Dat is echter nog steeds een fors aantal. Als uw auto daadwerkelijk wordt gestolen, is het natuurlijk wel zo fijn als u weet wat u moet doen. Daarom in dit artikel: auto gestolen, wat nu?

Aangifte bij de politie

Een van de eerste dingen die u moet doen is aangifte doen bij de politie. De politie zal de diefstal namelijk ook melden bij de RDW (Dienst Wegverkeer). Als de dief namelijk schade veroorzaakt met uw auto, bent u daar niet langer voor verantwoordelijk. Snel aangifte doen is dan ook erg belangrijk. Daarnaast hoeft u na diefstal geen motorrijtuigenbelasting meer te betalen. Op het politiebureau zal men vragen naar de volgende informatie:

  • Het kentekenbewijs van de auto;
  • Merk en type auto;
  • Hoeveel uw auto nog ongeveer waard is;
  • Wanneer uw auto gestolen is;
  • Kilometerstand (schatting);
  • Eventuele bijzonderheden aan uw auto (let ook op details, waaraan men de auto kan herkennen);
  • Eventuele spullen die nog in uw auto lagen (navigatiesysteem, smartphone etc.)

Is uw auto gestolen buiten de Nederlandse staatsgrenzen? Dan is het belangrijk dat u aangifte doet bij de lokale politie. Met behulp van het proces-verbaal dat u ontvangt van de lokale politie, kunt u in Nederland vervolgens ook weer aangifte doen.

Geef uw auto als vermist op

Deze stap zal men u op het politiebureau ook al geadviseerd hebben: geef uw auto als vermist op bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV). U kunt een telefonische melding maken, maar u kunt ook een melding maken via de website van de instantie.

Bent u verzekerd tegen diefstal?

Het is afhankelijk van uw verzekering of u daadwerkelijk verzekerd bent. Had u echter alleen maar de basisverzekering (WA)? Dan wordt diefstal niet gedekt door uw verzekeraar. Beschikt u over een WA-beperkt cascoverzekering? Dan wordt diefstal vaak wel gedekt, maar dan moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet u kunnen aantonen dat uw auto goed beveiligd was. Zo moet uw auto onder andere goed op slot staan. Afhankelijk van de voorwaarden, wordt er een bepaald bedrag uitgekeerd voor uw auto. In sommige gevallen zal de verzekeraar ook een gedeelte zien als eigen risico. Daarvoor kunt u het beste de polisvoorwaarden nagaan.

Meld autodiefstal ook bij uw verzekeraar

Of uw huidige verzekering het nu wel of niet dekt: meldt autodiefstal ook altijd bij uw verzekeraar. Het maakt hierbij niet uit welke dekking u heeft. De verzekeraar kan uw autoverzekering namelijk (tijdelijk) stopzetten. U hoeft dan niet langer premie te betalen voor uw gestolen auto. Gelukkig hoeft u geen zorgen te maken over uw no-claimkorting, want deze wordt namelijk niet meegerekend in uw maandelijkse premie.

30 dagen wachtperiode

Standaard geldt er een wachtperiode van 30 dagen nadat u de diefstal heeft gemeld. Mocht uw auto nog binnen deze periode worden teruggevonden, zal u alleen eventuele schade vergoed krijgen. Mocht dat niet het geval zijn, dan krijgt u het (eventuele) verzekeringsbedrag uitgekeerd.

Recht op vervangende auto?

Afhankelijk van uw autoverzekering, heeft u in sommige gevallen ook recht op een vervangende auto. Deze periode geldt doorgaans maximaal 30 dagen. Daarmee kunt u de wachtperiode overbruggen.

Wees goed verzekerd

Heeft u nog een vrij nieuwe auto? Dan kan het nooit kwaad om u goed te verzekeren tegen diefstal. Start daarom direct met autoverzekeringen vergelijken én kies ook voor zekerheid.

Sponsored Ads

Power.nl website om te vergelijken en te besparen op energie, internet, tv, telefonie, verzekeringen en meer. Kijk op Power.nl voor meer informatie.