Auto gekocht: vanaf wanneer moet ik mijn auto verzekeren?

Autoverzekering

Reacties uitgeschakeld voor Auto gekocht: vanaf wanneer moet ik mijn auto verzekeren?

Vanaf wanneer moet ik mijn auto verzekeren

In Nederland is het verplicht om een autoverzekering af te sluiten, indien u beschikt over een eigen auto. Vanaf wanneer moet ik mijn auto verzekeren? Daarover vertellen we u graag meer in dit artikel.

Meldcode

Als u uw auto verzekeren wilt, is het belangrijk dat u daarvoor de meldcode paraat heeft. Heeft u deze nog niet, maar wilt u al wel een verzekering aanvragen? Dan is het belangrijk dat u contact opneemt met de vorige eigenaar (of de garage waar u uw auto heeft gekocht). Zij kunnen de meldcode alvast doorgeven.

Minimaal WA-verzekerd

Heeft u een auto? Dan moet u uw auto minimaal WA verzekeren. Daarmee is de schade, die u met uw auto toebrengt aan anderen, verzekerd. In Nederland heeft u een ontzettend ruime keuze uit verzekeraars voor een WA-verzekering. Echter kunt u er ook voor kiezen om u uitgebreider te verzekeren. Zo kunt u ook kiezen WA-casco en een allriskverzekering. Met een WA-casco verzekering wordt bijvoorbeeld ook diefstal, ruitbreuk en natuurschade vergoedt. Kijk hiervoor goed naar de verschillende beschikbare modules. Dit verschilt per verzekeraar.

Indien u beschikt over een vrij nieuwe auto, dan kunt u er ook voor kiezen om de auto allrisk te verzekeren. Een auto verzekeren met een allriskdekking wordt vaak alleen aangeraden aan nieuwe auto’s, aangezien deze nog veel waard zijn.

Uitzonderingen auto verzekeren

Uw auto verzekeren? Normaal gesproken moet dit natuurlijk, maar er zijn een aantal uitzonderingen. Er zijn namelijk twee situaties, waarbij u uw auto niet hoeft te verzekeren.

Gemoedsbezwaarden

Er zijn mensen die, om principiële redenen, geen verzekering willen afsluiten. De meest genoemde reden daarvoor is religie. Onder bepaalde voorwaarden kunnen zij onverzekerd rondrijden. Echter dienen zij hiervoor wel weer geld te betalen aan een andere organisatie: het Fonds Middelen Gemoedsbezwaarden (FMG). Maar wat gebeurt er als er schade ontstaat? Dan dienen zij dat zelf te betalen. Het is dus wel erg riskant.

Geschorste auto’s

Geschorste auto verzekeren? Dat hoeft gelukkig niet. Immers mag de auto toch niet de openbare weg op. Een geschorste auto hoeft ook niet voorzien te worden van een Apk-keuring. Motorrijtuigenbelasting en een autoverzekering hoeft u dus ook niet te betalen. U kunt uw auto laten schorsen via het RDW. Houd er echter wel rekening mee dat de auto ook niet op de openbare weg mag staan. Uw auto moet dus staan op privéterrein (bijvoorbeeld in de garage of op eigen terrein).

Goedkeuring auto verzekeren

Als u een autoverzekering afsluit, betekent dat nog niet dat u direct de openbare weg op mag. De aanvraag dient namelijk eerst nog goedgekeurd te worden. Dat kan soms enkele dagen duren. Daarvan ontvangt u bericht van uw autoverzekeraar. Om die reden zult u eerst rijden met een zogeheten tijdelijke dekking. Na goedkeuring verloopt dit en bent u verzekerd. Rijd bij voorkeur niet met en tijdelijke dekking, want u bent dan namelijk nog niet verzekerd.

Autoverzekering afsluiten?

Wilt u uw auto verzekeren? Dan kunt u autoverzekeringen vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Dat werkt erg eenvoudig. U kunt uw autoverzekering gemakkelijk online afsluiten. Op basis van de score staat de beste keuze bovenaan. Het is belangrijk dat u de juiste dekking uitzoekt. Controleer eveneens of u ook aanvullende autoverzekeringen nodig heeft. Hierbij kunt u denken aan een rechtsbijstandverzekering, een pechhulpdekker, een no-claimbeschermer of een ongevallen inzittendenverzekering.