Asus ZenFone 5Z review

0 Comments
Asus ZenFone 5Z review

Asus gaat de strijd aan met verschillende smartphonefabrikanten. Het merk heeft namelijk, naar eigen zeggen, een high-end smartphone op de markt gebracht voor een lage prijs: de Asus ZenFone 5Z. Zal Asus erin slagen om de concurrentie te verslaan? U leest het in deze review.

Er is een gigantische concurrentie op de smartphonemarkt. Vooral in de bovenkant van het segment is er een flinke concurrentiestrijd gaande. Dat is ook niet zo vreemd, want deze toestellen worden verkocht met de hoogste marge. Het aanbod aan middenklassers is daardoor ook iets minder. Qua prijskaartje is de Asus ZenFone 5Z een middenklasser, maar volgens de fabrikant is het wel degelijk een high-end toestel. Kan deze smartphone zich meten die telefoons?

Design

De Asus ZenFone 5Z oogt als een high-end smartphone. Het design van het toestel ziet er namelijk prima uit. Daarnaast ligt het toestel ook nog eens lekker in de hand en is de smartphone erg licht. De achterkant van het toestel beschikt over een glazen paneel. Het nadeel daarvan is echter wel dat u continu blijft schoonmaken: vingerafdrukken en strepen zijn helaas snel zichtbaar. Helaas is de Asus ZenFone 5Z niet waterdicht, dus u kunt de smartphone niet schoonmaken onder de kraan.

Aan de voorzijde is er een kleine notch aanwezig. Aan de achterkant van het toestel is er een vingerafdrukscanner aanwezig. Helaas is die wel vrij hoog geplaatst en daardoor kunnen mensen met korte vingers daar wel een beetje moeite mee hebben. Verder treft u twee cameralenzen achterop. Onderop is er tot slot nog ruimte voor een USB-C-Poort een koptelefoonaansluiting en een speaker.

Beeldscherm

Het beeldscherm van het toestel ziet er goed uit. Helaas ontbreekt er wel een OLED-paneel. Het Super IPS+ display ziet er echter keurig uit. Als u graag wilt genieten van prachtige kleuren op uw beeldscherm, is de Asus ZenFone 5Z zeker een aanrader.

Het scherm telt 2246 bij 1080 pixels, wat gelijk staat aan Full HD+. Het beeldscherm is vrij groot en dat is wat ons betreft erg prettig. De eerdergenoemde notch kunt u, als u wilt, verbergen. Dat kan via het instellingenmenu. Sommigen vinden het mooi, terwijl anderen er niets mee hebben. Gelukkig kunt u zelf kiezen wat u daarmee wilt.

Hardware

De Asus ZenFone 5Z beschikt over een Snapdragon 845 processor met Adreno 630 GPU en 6GB ram. Momenteel is dat de meest krachtige combinatie die er verkrijgbaar is. Volgens de fabrikant is het toestel dan ook 25 procent sneller dan haar voorganger. Zowel het besturingssysteem als de apps werken dan ook erg snel. Met behulp van OptiFlex 3.0 worden apps zo lang mogelijk in het werkgeheugen gehouden. Zo kunt u deze altijd razendsnel openen. Indien er extra rekenkracht nodig is, wordt er gebruikgemaakt van AI Boost. Qua hardware ziet het toestel er tot dusver ontzettend goed uit.

Standaard beschikt het toestel over 64GB geheugen. Daar blijft nog circa 50GB van over: circa 16GB wordt namelijk gebruikt door het besturingssysteem en de noodzakelijke apps. Gelukkig kunt u het geheugen wel uitbreiden met behulp van een sd-kaartje. U kunt het toestel uitbreiden tot maar liefst 2TB! Dat is natuurlijk ontzettend veel.

Accu

De Asus ZenFone 5Z beschikt over een redelijke accu: 3300 mAh. Daarmee kunt u prima een dagje vooruit. De batterijduur is niet goed, maar ook zeker niet slecht. Wel ondersteunt het toestel Quick Charge. U kunt uw smartphone dus wel weer ontzettend snel opladen. Opladen gaat erg snel. Binnen een uurtje is de smartphone voor 80 procent vol. Binnen anderhalf uur is de smartphone helemaal vol.

De accu is voorzien van AI Charging, wat wil zeggen dat de accu een langere levensduur heeft. Dat betekent dat het toestel niet continu tegen 100 procent ‘aandrukt’ als de smartphone vol is.

Software

Uiteraard beschikt het toestel over Android Oreo. Helaas is versie 8.1 nog niet geïnstalleerd. Wel kunt u al genieten van leuke features, waaronder Smart Tekst Selection, picture-in-picture-modus of Notification Dots. Regelmatig zorgt Asus voor updates, dus we gaan ervan uit dat dit nu ook het geval is. Er is gelukkig maar weinig bloatware aanwezig op deze smartphone. Er zijn slechts een aantal apps van het merk die u overigens ook direct van het toestel kunt verwijderen.

Speciaal voor ouders met jonge kinderen is er nog een toffe feature toegevoegd: kindermodus. In deze modus kunnen kinderen slechts enkele apps openen. Ook is er eenvoudige modus voor senioren geïnstalleerd. Icoontjes zijn ook extra groot gemaakt, waardoor de smartphone gemakkelijker te besturen is voor deze doelgroep.

Camera

De Asus ZenFone 5Z beschikt over een fijne camera. Dit betreft een dubbele primaire camera met een 8 en 12 megapixelcamera. De eerste camera beschikt over een 120 graden groothoeklens met een f/2.0 lensopening. De andere camera heeft een gezichtsveld van 83 graden met een f/1.8 diagfragma. Alleen de camera met de hoogste resolutie is voorzien van optische beeldstabilisatie. Aan de voorkant beschikt het toestel over een 8 megapixelcamera. Ook beschikken de camera’s over kunstmatige intelligentie én dat is zeker een toffe feature.

Over het algemeen maakt het toestel prima foto’s. Als u echter inzoomt, zult u wel wat merken van ruis. De foto’s van overdag zijn vaak minder mooi, omdat deze soms overbelicht worden. Dat is wel erg jammer. De frontcamera doet het echter wel erg goed. De camerasoftware kan de achtergrond namelijk goed onderscheiden van de voorgrond. Dat levert dus ook mooie foto’s op. De camera beschikt overigens ook over gezichtsherkenningssoftware. Naast de vingerafdrukscanner kunt u de smartphone dus ook via deze wijze ontgrendelen.

Prijs en beschikbaarheid

Het toestel is voor een zacht prijsje verkrijgbaar. Althans, als u dat vergelijkt met veel andere high-end smartphones. U kunt de Asus ZenFone 5Z kopen vanaf slechts 498 euro. Andere high-end smartphone zijn in de regel vele malen duurder. Echter komt de Samsung Galaxy S9 al vrij dichtbij. Dit toestel is immers al verkrijgbaar vanaf 579 euro. Dat is ook zeker een high-end toestel en draait eveneens op Android.

Voordelen

  • Prima beeldscherm;
  • Goede prestaties;
  • Prima hardware;
  • Gezichtsherkenning;
  • Scherpe prijs;
  • Weinig bloatware.

Nadelen

  • Foto’s kunnen overdag snel overbelicht raken;
  • Gemiddelde batterijduur.

Nieuwe smartphone bestellen?

Wilt u graag de Asus ZenFone 5Z of een andere smartphone kopen? Dan kunt u gebruikmaken van onze handige telecomvergelijker! Via dit handige vergelijkingssysteem kunt u eenvoudig verschillende smartphones en bijbehorende abonnementen vergelijken.