Christine le Duc is een Nederlandse keten van erotische winkels opgericht in 1968. Sinds december 2003 maakt het bedrijf deel uit van het Duitse Beate Uhseconcern.

In 1968 werd door Hans Hartog, zoon van een hoofdpostbesteller uit Volendam en in Amsterdam een handel in Perzische tapijten bedreef, in de rosse buurt in Amsterdam een souvenirwinkeltje overgenomen met de naam “Pigalle” (genoemd naar de gelijknamige rosse buurt van Parijs) dat ook erotische bladen, boekjes en super 8 films verkocht. De naam Pigalle werd door Hartog veranderd in “Christine le Duc”, naar zijn vrouw Christine Hartog.

Ondanks het toenmalige verbod op handel in pornografische afbeeldingen en inbeslagname van de winkelvooraad bleef hij doorgaan en maakte hiermee de erotiek toegankelijk voor het grote publiek. Al spoedig kwamen er meer filialen, ook buiten de Wallen.

Begin 2015 kreeg het bedrijf van het Commissariaat voor de Media een boete van € 15.000 opgelegd omdat het nagenoeg gratis handboeien had weggeven bij de aankoop van een erotische boek voor een meerprijs van slechts € 0,09. Deze vorm van klantenverleiding en daarmee ontduiken van de vaste boekenprijs is niet geoorloofd aldus het Commissariaat. Het bedrijf vindt de boete aan de hoge kant voor deze onschuldige actie en overweegt in beroep te gaan.[1]

In Nederland had het bedrijf begin 2015 31 winkels verspreid over het hele land. Daarnaast bestaat er een webwinkel. Begin 2015 werd bekend dat het bedrijf had besloten om 8 winkels te sluiten, vooral de winkels op minder drukke plaatsen. In de overblijvende winkels zou het bedrijf zich nu vooral richten op vrouwen, omdat die inmiddels de belangrijkste klantengroep waren geworden.[2] Begin 2016 maakte het bedrijf bekend dat ze dertien van de 26 winkels gingen sluiten.[3]